Let op: een tweede golf aan dividendverlagingen komt er aan

Dividendcrisis op komst?

Stijgende aandelenkoersen betekenen niet dat uw dividend veilig is

Sterker nog, er zijn juist verontrustende ontwikkelingen aan de gang

 

 
Sinds de verkiezing van Trump is de S&P500 met bijna 9% gestegen, de Dow Jones zelfs met ruim 10%.

En terwijl de Bull markt maar aanhoudt, lijken beleggers niet te beseffen dat er ondertussen een dividendcrisis gaande is.

In 2016 hebben in totaal maar liefst 659 in Amerika genoteerde ondernemingen het dividend verlaagd of zelfs helemaal geschrapt.

Ja u leest het goed, dat is ongeveer 1 op 5 bedrijven die in 2016 een lager of geen dividend meer uitkeren. En wat nog verontrustender is, is dat dit allemaal gebeurde terwijl de alle indices als de Nasdaq, DOW en S&P het ene na het andere all-time high noteerden.

Zo verlaagden of schrapten 93 ondernemingen in november het dividend, 162 in december en nog eens 47 in januari.

Ruim 300 dividendverlagingen in 3 maanden terwijl de beurzen omhoog schoten!

En het waren heus geen kleine bedrijfjes die dit deden

 • Global cyber security firm Symantec halveerde het dividend
 • Olie gigant Conoco Philips hakte 66% van het dividend af
 • BHP Billiton haalde er 75% af
 • Viacom halveerde eveneens het dividend
 • Diamond Offshore en Consol Energy staakten het dividend
 • Financial technology company Diebold verlaagde het dividend met 65%
 • North American miner Goldcorp haalde 67% van het dividend af
 • Kunstmestproducent Potash verlaagde het dividend zelfs twee keer. Eerst met 34% en daarna nog eens met 60%.

U ziet wel, stijgende aandelenkoersen zegt niets over de betrouwbaarheid van het dividend.
 

Een tweede golf aan dividendverlagingen
komt er aan

U snapt dat wanneer een aandeel het dividend verlaagt of schrapt, dit desastreuze gevolgen heeft voor de koers van het aandeel. Zo hebben vele beleggers, aangetrokken door het hoge rendement, na het verlagen en/of schrappen van het dividend, hun aandelenkoersen als pudding zien inzakken en zo veel geld verloren.

En als beleggers niet oppassen en de fundamentals negeren, zijn ze straks weer de pineut. Want hoewel bedrijven bergen dividend uitkeren, wat voor beleggers zeker aantrekkelijk is, zijn veel uitkeringen niet altijd houdbaar.

Volgens FactSet hebben 44 bedrijven binnen de S&P500 een payout-ratio van boven de 100%. Dit betekent dat ze hun aandeelhouders meer dividend uitkeren dan dat er winst gemaakt wordt. En ook hierbij niet de kleinste namen.

 • British Petroleum:  595%
 • Pfizer: 102%
 • Exxon: 159%
 • Seagate: 146%
 • Kellogg Company: 104%
 • Public Storage: 107%
 • Mattel: 165%

Er zijn zelfs bedrijven die verlies maken en hun aandeelhouders toch nog een dividend uitkeren:

 • Caterpiller leed $0,11 per aandeel verlies en keerde $3,08 aan dividend uit.
 • Johnsons Controls leed een verlies van $1,64 per aandeel en keerde het afgelopen jaar toch nog $1,00 aan dividend uit.

Dus bovenop die 659 bedrijven die in 2016 het dividend al verlaagden of staakten, zijn er nog meer die het dividend het afgelopen jaar eigenlijk helemaal niet konden betalen. Vooral het dividend van Caterillar (CAT) en Johnsons Controls (JCI) bevindt zich momenteel in een zeer penibele situatie.

Wanneer u deze aandelen bezit, adviseer ik u deze dan ook zeker te verkopen.

 

Toch blijven dividendaandelen hèt antwoord
in de huidige lage rentemarkt

De reden waarom beleggers, soms verblind door een hoog rendement, aangetrokken blijven tot dividendaandelen, is natuurlijk de wereldwijde nog altijd zeer lage rente op obligaties.

De wereld verdrinkt bijna in schuld tegen een armzalig lage vergoedingen. Maar liefst 74% van de wereldwijde obligaties levert minder dan 1% vergoeding op.

Dit zorgt ervoor dat beleggers massaal vluchten in dividendaandelen die 3%, 4% of zelfs 5% dividendrendement opleveren.

 

Dividendgroeiers doen het ook goed bij renteverhogingen

Zoals u wellicht weet, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente voor het eerst van 0% naar 0,25% verhoogd in december 2015. De tweede verhoging volgde een jaar later in december 2016. Afgelopen maart volgde de derde verhoging, waardoor deze nu rond 0,75% staat.

De Fed heeft “beloofd” de rente in 2017 totaal drie keer te verhogen (dat beloofde ze ook al in 2016 trouwens maar toen bleef het uiteindelijk bij 1).

Stel dat de Fed dit keer wel zijn woord houdt, dan is dat toch helemaal niet goed voor dividendaandelen denkt u nu.

Nou, niets is echter minder waar. Ook in perioden van een oplopende rente presteren GroeiDividend-aandelen uitstekend.

 

GroeiDividend

Ik ben dus niet bang voor eventuele renteverhogingen van de Fed, zeker niet met de GroeiDividend aandelen uit mijn KOPEN-lijst.

 

Ontvang een inkomen, veiligheid en koerswinst
met GroeiDividend

Elke maand selecteer ik voor mijn abonnees veilige ondergewaardeerde GroeiDividend-aandelen. Koopwaardige aandelentips die voldoen aan strenge selectiecriteria, met een veilig dividend en tegen een aantrekkelijke prijs.

Want naast een veilig groeidividend willen we natuurlijk ook niet te veel betalen voor een aandeel.

Mijn Favoriete aandelen van de maand zijn aandelen die het dividend al meer dan 7, 11, 30, 41 of zelfs 50 jaar op rij verhogen.

En dat is goed nieuws, want het betekent niet alleen dat uw inkomen elke jaar stijgt, maar het betekent ook nog eens dat dergelijke aandelen het beter doen dan de markt.

Zoals u kunt zien in onderstaande tabel, presteren aandelen die dividend uitkeren en het zelfs laten groeien, een stuk beter dan aandelen die geen dividend uitbetalen.
 

GroeiDividend

 
Daarbij richt de GroeiDividend nieuwsbrief zich op aandelen met een sterke dividendgeschiedenis en de potentie dit in de toekomst te blijven verhogen.

Dus in tegenstelling tot vastrentende beleggingsvormen, zoals obligaties en bankcertificaten, leveren GroeiDividend-aandelen u gaandeweg een steeds hoger inkomen op.

Daarbij maakt u kans op hele mooie koerswinsten. Want wat denkt u dat dit alsmaar meer dividend doet met de koers van het aandeel?

Juist, uiteindelijk volgt de koers altijd de trend van het dividend.

Het is daarom uiterst belangrijk veilige dividendgroeiers te selecteren.

 

Dividend helpt ons om prachtige winsten te behalen

Mijn naam is Eveline Vrisekoop en ben auteur van de GroeiDividend nieuwsbrief. Een nieuwsbrief die zich concentreert op aandelen van hoogwaardige bedrijven, die er een gewoonte van maken hun dividend regelmatig te verhogen. Ik noem deze aandelen de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB's)

Maar dividend heeft nog een functie.

Wij meten dagelijks de verhouding van koers en dividendrendement en zetten dit af tegen de historie. Zo weten we exact wanneer een aandeel is ondergewaardeerd of niet.

Zo helpt de GroeiDividend-methode u niet alleen met de selectie van aandelen, maar ook met timing van uw aankoop.
 

GroeiDividend

 

De GroeiDividend-grafieken die wij speciaal hebben ontwikkeld, zijn voor beleggers een handig hulpmiddel en uniek in Nederland en België. Van elk aandeel (uit de lange lijst van 229 AMDB's) is in één oogopslag te zien of het is ondergewaardeerd of niet.

Is elk ondergewaardeerd aandeel koopwaardig?

Nee, natuurlijk niet. Er kunnen hele gegronde redenen zijn waarom beleggers een aandeel negeren.

Daarom vindt u in mijn nieuwsbrief elke maand een lijst met "Favorieten van de maand". Een lijst met eersteklas kooptips die wordt geselecteerd na een grondige analyse van elk ondergewaardeerd aandeel.

      

Maar GroeiDividend doet meer

Als extra service krijgt u van ons ook te horen wanneer een aandeel overgewaardeerd is en kunt verkopen. Abonnees ontvangen van ons hiervoor een apart advies. U beslist dan zelf of u het aandeel verkoopt en het vrijgekomen vermogen investeert in een ander ondergewaardeerd AMDB aandeel.
 

GroeiDividend

 

De GroeiDividend-methode biedt u de mogelijkheid te profiteren van behaalde koerswinsten en te genieten van uw aangegroeide kapitaal.

Als GroeiDividend abonnee slaat u twee vliegen in één klap.

AMDB's geven u een stijgend inkomen en tegelijkertijd stijgt de koerswaarde van uw belegd vermogen. Zo groeit uw vermogen gegarandeerd.

 

Word abonnee en ontvang 3 maanden GRATIS

Ga ook beleggen volgens de GroeiDividend methode. De risico's zijn laag en de beloning is groot. Want dat de GroeiDividend-methode geen windeieren legt, bewijst deze methode al meer dan 50 jaar.

Als u nu een abonnement neemt op GroeiDividend, ontvangt u bij een abonnement van 3 maanden van ons nog eens 3 maanden gratis. Dat zijn 6 maanden voor slechts €49,90

Een korting van wel 50%. 

Ja, u leest het goed. U krijgt GroeiDividend drie maanden extra als u deze week een kwartaalabonnement afsluit. 

Daarbij behoort u eveneens tot die groep abonnees, die exclusief alle informatie krijgt uit onze lijst van 229 Alsmaar Meer Dividend Betalers.
 

3 maanden GRATIS
   

Maar dan moet u wel nu reageren

En u loopt geen enkel risico!

Want ook op deze aanbieding geldt de gebruikelijke niet goed, geld terug garantie. Als enige uitgever van financiële bladen in Nederland en België geef ik u het niet gebruikte deel van uw abonnement terug als u niet tevreden mocht zijn. Zonder verder te vragen of moeilijk te doen.

Dat is een harde garantie en daar mag u mij altijd aan houden!

Beleggen in mijn tips is erg eenvoudig. Bij Binck Bank, maar ook bij andere banken kunt u mijn aanbevelingen gemakkelijk kopen en verkopen.

 

Laat uw vermogen groeien en 

START HIER

 

Ook deze maand bestaan mijn Favorieten van de maand weer uit zeer aantrekkelijk kooptips. Zorg dat u ze niet mist.
 

Eveline Vrisekoop

Met vriendelijke groet,
100_handtekening.png
Eveline Vrisekoop

 

  

Share this page

 

  

PS: Ik krijg veel reacties van lezers. Hieronder vindt u er een aantal:

"Even om je te laten weten dat ik je nieuwsbrief een verademing vind. Wat een geweldig systeem! Een prima uitleg in je nieuwsbrief en vervolgens je kooptips opvolgen. Ik ben er ontzettend blij mee." Anita B. - Amsterdam

  

“Ik lees Groeidividend nu anderhalf jaar en zie steeds meer Alsmaar Meer Dividend Betalers op de beurs. Mij zijn de ogen opengegaan. Vroeger ging ik alleen voor koerswinsten. En die heb ik natuurlijk wel eens gehaald, maar daar stonden dan ook weer koersverliezen tegenover. Ik heb het speculeren vaarwel gezegd. Ik ben nu op een leeftijd, dat ik over enkele jaren van mijn vermogen wil gaan genieten zonder dat ik al teveel inteer. Ik zie nu bij al mijn aandelen het dividend stijgen. En ik vertrouw erop, dat dit jaar en dag door zal gaan. Zo heb ik er straks een aardig inkomen bij en dat gaat nog elk jaar omhoog ook. Eveline, je doet dit ontzetten leuk en ik hoop, dat je nog veel van die meer dividend betalers op de beurs gaat ontdekken….” Bert van K. 

     

“In het begin las ik alleen de nieuwsbrief. Heel informatief, maar ik vind de lijst met Alsmaar Meer Dividend Betalers veel interessanter. Ik ben nog geen nieuwsbrief tegengekomen, die zo’n lange lijst met aandelen volgt. En bij elk aandeel staat een status waar je uit kunt afleiden, of je het aandeel kunt kopen of juist verkopen. Ik vind het een geweldig pluspunt zo’n lijst. Ik raadpleeg hem regelmatig.” Annemiek van H. 

     
 
 abonneer hier
  

  

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.