Wat is beter? Aandelen (ver)kopen of aanhouden?

Onderzoek bewijst het:

Stoppen met beleggen
is het stomste wat je nu kunt doen

Die boodschap is wel duidelijk
  

 
Hoewel de storm op de beurzen wat is geluwd, zijn we nog lang niet op het droge. Ondanks het herstel van afgelopen weken, staan de portfolio’s van veel beleggers YTD nog flink onder water.

En ja ja, beleggen doe je voor de lange termijn, maar hoe houd je dat voor ogen als je snakt naar adem?

Toch heeft het rendement van elke belegger vooral te maken met hoe er wordt gereageerd op beurscrashes zoals afgelopen maart (maar daarover later meer).

De harde realiteit is dat beursdalingen van deze omvang, of zelfs erger, nu eenmaal horen bij beleggen. Volatiliteit en het risico op verlies is een prijs die elke belegger moet betalen.

Maar eerst even een stukje beursgeschiedenis...

In 148 jaar, tussen 1871 en 2019, is het 11 keer voorgekomen dat de belangrijkste Amerikaanse beursindex, de S&P500, ten minste 25% aan waarde verloor. Tijdens de correctie van 2001 en 2008 waren de verliezen zelfs meer dan 40%!

 

Hoe lang duurde het voor de S&P500 om van een 25% daling te herstellen?

GroeiDividend

Zoals u hierboven kunt zien, verloren beleggers tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 zelfs 80% van hun inleg. Het kostten ze meer dan 15 jaar om terug op nul te komen.

Andere beurscrashes waren (gelukkig) minder rampzalig. In zeven van de elf keer zouden beleggers alle verliezen binnen twee jaar goed hebben gemaakt. In de overige drie gevallen (1893, 2001, 2008) was de break-even-periode vier tot vijf jaar.

Wie echter naar het brede plaatje kan kijken, weet dat de Amerikaanse aandelen de afgelopen 148 jaar een rendement van gemiddeld 8,9% per jaar hebben opgeleverd (6,7% na inflatiecorrectie). In diezelfde periode leverden contanten (d.m.v. rente) gemiddeld 4% per jaar op.

Hmm, gemiddeld 4% rente per jaar… Zou het voor beleggers daarom af en toe niet beter zijn te vluchten in cash? Duncan Lamont, CFA en Head of Research and Analytics van Schroders zocht het uit.

 

Wat is beter? Cash, aanhouden of bijkopen?

Wanneer de beurzen zo hard naar beneden gaan, reageren beleggers (aldus Lamont) in het algemeen op drie manieren:

  1. Niks doen
  2. Zodra de markt -25% aantikt alles verkopen
  3. Extra geld inleggen en gefaseerd blijven bijkopen

Het kan natuurlijk dat de schrik zo hard om het lijf slaat, dat een belegger er trauma’s van oploopt en vlucht in geld. Wie van beurscorrecties niet kan slapen, kan dan ook beter wegblijven van de beurs.

Uit onderzoek blijkt echter, dat dit wel het slechtste is wat je kunt doen. Van de bovenste drie opties, duurt het namelijk het langst voordat de verliezen weer zijn terugverdiend.
 

Hoe lang duurde het herstel tot break-even bij drie reacties van beleggers?

GroeiDividend

Beleggers die in 1929, na de eerste daling van 25%, in de Grote Depressie naar contant geld waren gevlucht, moesten tot 1963 wachten voordat ze break-even waren.

Hadden ze hun aandelen gehouden, was dat in 1945 “al” het geval geweest. Dit ondanks het feit dat de aandelenmarkt in 1929 uiteindelijk in totaal met 80% zou crashen!

Net zo met de belegger die in 2001, tijdens de dotcom crash, bij - 25% zou zijn overgestapt naar cash. Zijn portefeuille bedraagt vandaag de dag pas 90% van zijn pre-crash waarde en hij staat dus nog steeds onder water!

De boodschap is wel duidelijk, de aandelenmarkt de rug toekeren en kiezen voor contant geld is op de lange termijn echt het slechtste wat een belegger kan doen.

Wanneer we naar het bovenstaande schema kijken, zien we dat juist het beste wat hij kan doen, is bijkopen. Maarja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan...

 

Dappere en verstandige beleggers kopen bij

Het allerbeste wat een belegger kan doen, is bijkopen. Beleggers die de moed en de middelen hebben dit te doen, herstellen het snelste van een correctie.

En dat dit moed vergt, blijkt wel. Want wie had in 1929 gedacht dat na een daling van 25% de markt nog eens met 75% zou dalen? Je moet dan wel durf hebben te blijven bijkopen tot pre-cash niveau…

Maar ook tijdens de Coronacrisis nu. Wie zegt dat we het dieptepunt al gehad hebben?

Wat er ook dit jaar nog, of zelfs volgend jaar gaat gebeuren, uit de analyse blijkt dat het verliesherstel in 9 van de 11 gevallen beduidend sneller verloopt wanneer een belegger juist aandelen koopt ten tijden van een marktcrash.

Los gezien van het feit of je het financieel kan, weet de lange termijn belegger dus dat zijn dapperheid beloond wordt.

 

Stop niet met beleggen,
ga GroeiDividend beleggen

Mijn naam is Eveline Vrisekoop en ben auteur van de GroeiDividend nieuwsbrief. Een nieuwsbrief die zich concentreert op aandelen van hoogwaardige bedrijven die er een gewoonte van maken hun dividend regelmatig te verhogen. Ik noem deze aandelen de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB's).

AMDB's zorgen dat het rendement op uw aandelen elk jaar stijgt.

Maar dividend heeft nog een functie. Wij meten dagelijks de verhouding van koers en dividendrendement en zetten dit af tegen de historie. Zo weten we exact wanneer een aandeel is ondergewaardeerd of niet.

Zo helpt de GroeiDividend-methode u met de selectie van aandelen en de timing van uw aankoop. 

De GroeiDividend-grafieken die wij speciaal hebben ontwikkeld, zijn voor beleggers een handig hulpmiddel en uniek in Nederland en België. Van elk aandeel is in één oogopslag te zien of het is ondergewaardeerd of niet.

Is elk ondergewaardeerd aandeel koopwaardig?

Nee, natuurlijk niet. Er kunnen hele gegronde redenen zijn waarom beleggers een aandeel negeren.

Daarom vindt u in mijn nieuwsbrief elke maand een lijst met "Favorieten van de maand". Een lijst met eersteklas kooptips die wordt geselecteerd na een grondige analyse van elk ondergewaardeerd aandeel.

      

Maar GroeiDividend doet meer

Als extra service krijgt u van ons ook te horen wanneer een aandeel overgewaardeerd is en kunt verkopen. Abonnees ontvangen van ons hiervoor een apart advies. U beslist dan zelf of u het aandeel verkoopt en het vrijgekomen vermogen investeert in een ander ondergewaardeerd AMDB aandeel. 

Zo biedt de GroeiDividend-methode de mogelijkheid te profiteren van behaalde koerswinsten en te genieten van het aangegroeide kapitaal.

Als GroeiDividend-abonnee slaat u twee vliegen in één klap.

AMDB's geven u een stijgend inkomen en tegelijkertijd stijgt de koerswaarde van uw belegd vermogen. Zo groeit uw vermogen gegarandeerd en wordt uw moed beloond!

 

Zet uw horizon op GroeiDividend!

GroeiDividend is mijn maandelijkse nieuwsbrief, die helemaal is samengesteld rond het idee, dat beleggen niet moeilijk of riskant moet zijn.

Integendeel!

GroeiDividendDe nieuwsbrief en de website zijn geconcentreerd rond een aantal bedrijven, die consequent aan een aantal uitgangspunten voldoen. Want niet elk aandeel komt zomaar op mijn lijst. Hiervoor moeten ze aan strenge criteria voldoen. Welke criteria dat zijn, leest u hiernaast.

Zo beschikt de website over een lijst van kwaliteitsaandelen, met een conservatieve balans en veel cash, en heel aandeelhoudersvriendelijk met alsmaar hogere dividenden en flinke inkoopprogramma’s voor eigen aandelen.

Het idee klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Want de meeste beleggers hebben niet de tijd en de middelen om de meer dan 46.000 aandelen te boordelen, die de wereld rijk is, om daarbij het beste van het beste boven water te krijgen.

Dat is mijn taak en het resultaat daarvan vindt u terug in mijn nieuwsbrief.

Daarmee doe ik de vele abonnees, die mijn nieuwsbrief inmiddels heeft, een groot plezier.
 

Warren BuffettZijn dividendaandelen het geheim van zijn succes? 

Meester belegger Warren Buffett is een groot dividend fan. Bijna 80% van zijn top 45 aandelen betalen dividend. En hou je vast – hij ontvangt elke dag maar liefst $6.700 aan dividend per minuut!!
  


    

1 jaar GroeiDividend voor €99,50

Ervaar ook het succes van de GroeiDividend methode. De risico's zijn laag en de beloning is groot. Want dat de GroeiDividend-methode geen windeieren legt, bewijst deze methode al meer dan 50 jaar.

En deze week heb ik een unieke aanbieding. Wie nu een jaarabonnement neemt op GroeiDividend betaalt geen €199,90 maar slechts €99,50.

Een korting van ruim €100,- ofwel 50%. 

U behoort dan gelijk tot de groep abonnees, die exclusief alle informatie krijgt uit onze lijst van 253 Alsmaar Meer Dividend Betalers

 

GroeiDividend

 

Maar dan moet u wel nu reageren!

En u loopt geen enkel risico. Want ook op deze aanbieding geldt de gebruikelijke niet goed, geld terug garantie. Als enige uitgever van financiële bladen in Nederland en België, geef ik u het niet gebruikte deel van uw abonnement terug als u niet tevreden mocht zijn. Zonder verder te vragen of moeilijk te doen.

Dat is een harde garantie en daar mag u mij altijd aan houden!

Beleggen in mijn tips is erg eenvoudig. Bij Binck Bank maar ook bij andere banken kunt u mijn aanbevelingen gemakkelijk kopen en verkopen.
  

Reageer vandaag nog en 

 
START HIER

 

 

Eveline Vrisekoop

Met vriendelijke groet,
100_handtekening.png
Eveline Vrisekoop

 

  

Share this page

  

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.