Is Synthetic Equity het volgende kaartenhuis?

  

Beste belegger,

  
Beurzen blijven, na een lichte aarzeling begin maart, weer record op record breken. En met de waanzinnige resultaten groeit weer het ongemak onder menig belegger. Ongemak en de vraag, waar gaat dit eindigen?

Toen bubbels tijdens vorige crises knapten, bleken de hoge standen "creatieve" kaartenhuis constructies. Tijdens de dot.com crisis, waarbij jonge internetbedrijven vaak alleen op papier bestonden en in aanloop naar de financiële crisis van 2008/ 2009, bleken hypotheken zo vaak verpakt en gebundeld dat de kredietwaardigheid met geen mogelijkheid meer te achterhalen was.

En tijdens de periode van de huidige hausse, maakte de financiële wereld onlangs kennis met een mogelijk nieuw creatief kaartenhuis, dat van de Synthetic Equity.

Op vrijdag 26 maart werd Wall Street opgeschrikt door de verkoop van enorme aandelenpakketten van Amerikaanse mediabedrijven, waaronder Viacom en Discovery. Maar ook posities van Chinese techaandelen als Baidu en Tencent. De aandelen werden aangeboden met een hoge discount ten opzichte van de slotkoers van de dag ervoor.

De verkopers bleken grote zakenbanken als Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse en Nomura. Opvallend was dat deze aandelen in de weken daarvoor juist enorm in koers waren gestegen, soms wel met meer dan 100%.

Op zaterdag bleek dat de verkopen verband hielden met de liquidatie van posities van Archegos Capital Management, het familiefonds van Bill Hwang. Het fonds kon niet meer aan margin verplichtingen voldoen.

Het bleek te gaan om equity swaps, een transactie waarbij Bill een vast bedrag betaalde aan een zakenbank in ruil voor het rendement op een pakket aandelen. Hij bezat de aandelen dus zelf niet.

En nu komt het, daarom hoefde hij dit ook niet te melden aan de SEC (Securities and Exchange Commission)!

Het was voor aandelenmarkten tot het moment van verkoop dan ook een grote verrassing dat er in die bewuste aandelen met zoveel leverage was belegd. Ook wisten de verschillende banken van elkaar niet hoeveel het fonds van Hwang had geleend bij andere banken.

Het vermoeden bestaat zelfs dat Hwang niet alleen met meerder banken handelde, maar waarschijnlijk ook dezelfde deals met hen deed. Toen de aandelen niet verder stegen en flink gingen dalen, waren de rapen gaar. In plaats van geld te ontvangen zou Hwang geld moeten betalen. Dat kon hij niet, waarna de banken overgingen tot verkoop en de problemen alleen maar erger werden.

En zo beste lezer raakte Bill Hwang op één dag zijn gehele vermogen ter waarde van $10 miljard kwijt. Maar ook de banken kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf. Zo ging Credit Suisse voor $4,7 miljard het schip in. Twee top bestuurders bij de bank hebben inmiddels hun vertrek aangekondigd.

En hoewel het inmiddels weer business as-usual is, is dit voorval toch zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Het is naïef te denken dat een dergelijk lucratieve constructie alleen door Bill Hwang werd gebezigd. Hoeveel leverage zit er in het huidige beurssysteem? Het NRC noemt een bedrag van bijna $3.000 miljard aan aandelen waar dergelijke contracten op zijn afgesloten. Dat is $3.000.000.000.000.000,-

Als dat gaat rollen … het zou zomaar het volgende kaartenhuis kunnen zijn waarop de huidige niveaus zijn gebouwd.

Kan een particuliere belegger een dergelijke catastrofe voorkomen? Die illusie heb ik niet. Als de hemel valt, hebben we allemaal een blauwe hoed.

Wat ik wel weet, is dat er methoden zijn die de schade van een geknapte beursbubbel beperken.

Maak kennis met een beleggingsmethode die zich al meer dan 50 jaar heeft bewezen, onder welke marktomstandigheden, beurssentimenten en presidenten ook.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE


Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.