Navigeren in een overgewaardeerde markt

  

Beste belegger,

 
Net als het cijferseizoen, is de vakantieperiode in volle gang.

En zoals de reiziger zich een weg probeert te banen in een wirwar van Coronareisregels, zo probeert de belegger in de huidige markt te navigeren tussen de berichten die dan weer bullish en dan weer bearisch zijn.

Aan de ene kant noteren de markten all-time highs, blijft de Amerikaanse Centrale bank nog wel even zo doordoen en presenteert het ene na het andere bedrijf beter dan verwachte en zeer solide kwartaalcijfers.

Aan de andere kant zaagt de Chinese overheid aan de stoelpoten van Tech aandelen, rukt de Delta-variant op in het Westen met mogelijk opnieuw lockdown-maatregelen, en dan zijn er ook nog de BBP zorgen. Zo steeg de Amerikaanse economie in het 2e kwartaal slechts met 6,5%, wat ver onder de verwachte 8,4% was.

Het blijft een kunst je als belegger niet te laten meeslepen in de euforie, dan wel de depressie van de nieuwsberichten.

Feit is dat zowel de Dow Jones Index als de S&P500 index sinds eind vorig jaar allebei zwaar zijn overgewaardeerd en overgewaardeerde markten in het algemeen zijn gevaarlijk omdat een terugkeer naar het gemiddelde kan leiden tot aanzienlijke dalingen.

Veel beleggers denken echter niet aan risico’s en denken dat de beurzen alleen nog maar omhoog kunnen.

Ze hebben na twaalf jaar van kwantitatieve versoepeling het idee dat “value” ouderwets is en niet meer van deze tijd. Dat de markten nu anders functioneren en dat waardering er in de huidige markt niet langer toe doet.

Negen dagen voor de start van de Grote Depressie in 1929 sprak Philip Fisher de volgende legendarisch woorden: ‘Stock prices have reached what looks like a permanently high plateau.’ 

De beurzen zouden in de jaren daarop meer dan 80% van hun waarde verliezen. Fisher verloor naast zijn goede naam vervolgens ook heel veel geld.

Terwijl de markten zich herstelden, duurde het zeker 30 jaar voordat de S&P500 weer het hoogste niveau van 1929 zou bereiken.

En hoewel Fisher uiteindelijk volledig gelijk had (de beurs zou het vermogen van beleggers in de 90 jaar daarna zeker x100 laten groeien) was de timing van zijn opmerking uiterst ongelukkig.

Enige fout was dat ook hij dacht dat de hoge waarderingen van toen op de een of andere manier gerechtvaardigd waren omdat … (vul zelf maar in).

Het lastige is dat de markt heel goed veel langer overgewaardeerd kan zijn dan je zou verwachten, zonder noemenswaardige correctie.

Dit betekent echter niet dat er sprake is van een “permanently high plateau” maar eerlijk is eerlijk, er is ook geen garantie dat de waarderingen terugkeren naar het meervoudig gemiddelde puur omdat we dat verwachten.

Er is gelukkig een middenweg. Door selectief te beleggen in kwaliteitsaandelen tegen ondergewaardeerde waarden. En deze manier van beleggen in een overgewaardeerde markt is allesbehalve nieuw.

Maak kennis met een beleggingsmethoden die al meer dan 55 jaar ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen weet te selecteren, waarmee beleggers al decennia lang aantrekkelijke rendementen behalen.
 

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

 
Met vriendelijke groet,

Eveline Vrisekoop


Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.