De periode van prijsschieten op de beurs is voorbij

 

De periode van prijsschieten
op de beurs is voorbij

 

  
De oorlog in Oekraïne is ruim een maand oud. Na een dieptepunt op 8 maart noteert de S&P500 sindsdien alweer 8% hoger. En hoewel de index sinds begin dit jaar nog zo’n 5% lager noteert, is dit zeer wel overkomelijk. Zeker gezien alles wat zich momenteel op het wereldtoneel afspeelt.

Economische sancties, energieprijzen die de pan uit rijzen en andere grondstofprijzen die recordhoogte bereiken, nieuwe lockdowns in China en opnieuw druk op de aanvoerketens. Onzekerheid over economische groei en het vooruitzicht van alsmaar stijgende inflatie, zouden beleggers toch wel wat meer zorgen moeten baren dan 5% zou je denken.

Als ik naar mijzelf kijk, moet ik eerlijk bekennen dat ook mijn gemoederen wat zijn bedaard. En ondanks dat ik het onnodige menselijk leed van de oorlog vreselijk vind, is ook bij mij de ergste schrik uit de benen. Zeer wel wetende dat op termijn de gevolgen zullen doorwerken in de bedrijfsresultaten en daarmee de aandelenkoersen. Het cijferseizoen komt er aan en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de bedrijven het de eerste maanden van dit jaar zijn vergaan, wat de vooruitzichten zijn en hoe daarop door de markt wordt gereageerd.

Het kan dan niet anders dan dat er een tijd komt dat buy-the-dip niet meer opgaat en koersen niet direct meer zullen terugveren. Gezien de enorme koerswinsten die de afgelopen jaren zijn behaald, is de kans zeer wel aanwezig dat de komende jaren (in het gunstigste geval) de koersen vooral zijwaarts zullen gaan.

De aandelenmarkt doet gemiddeld zo'n 7% per jaar en de afgelopen jaren zaten we hier ruimschoots boven. Het is daarom bijna logisch dat we onder jaarrendementen van 7% zullen duiken. Kritisch zijn in je aandelenkeuze wordt in mijn ogen daarom alleen maar belangrijker, zeker met de huidige inflatiecijfers. Door het geld strooien van Centrale banken, negatieve rente en amper inflatie, was het prijsschieten op de beurs de afgelopen jaren. Dat is nu klaar. Er dient zich een nieuwe periode in de beursgeschiedenis aan.

Om dit te verduidelijken, wil ik je graag meenemen naar de brede markt van de jaren 70. Een periode van inflatie, waarbij de beurs vooral zijwaarts bewoog. Wie naar het plaatje kijkt, ziet dat het een enorm vreugdeloze tijd was om te beleggen. Een hoop volatiliteit in de markt, maar per saldo schoot een belegger er geen bal mee op, terwijl de inflatie evenwel hard aan zijn geld knaagde.
   

GroeiDividend

Bron: Yahoo en CBS

 
Wie begin jaren 70 $92 belegde in de S&P500, stond eind 1982 op een bedrag van $140. Een stijging van 52% op 13 jaar tijd. Nou ja, alla zul je misschien denken, dat is grofweg 4% per jaar. Het kan erger zullen we maar zeggen, ware het niet dat de inflatie gedurende die periode maar liefst 240% bedroeg! Helaas heb ik niet de ontvangen dividenden bij het koersverloop van de S&P500 kunnen optellen. Want zoals je weet, doen dividenden ertoe, zeker als deze ook nog eens met regelmaat worden verhoogd.

Hieronder daarom een plaatje van het aandeel Coca-Cola (NYSE: KO), mijn favoriete voorbeeld van een kwaliteitsbedrijf. Het is een bedrijf dat Warren Buffett rijk heeft gemaakt en waarvan hij per kwartaal ondertussen vele malen meer dividend ontvangt dan dat hij ooit voor zijn aandelen heeft betaald.


GroeiDividend 
bron: Yahoo

 
Wie in 1970 het aandeel Coca-Cola kocht, betaalde destijds (gecorrigeerd naar stocksplits) slechts $0,87 per aandeel. Eind 1982 stond de koers van het aandeel op $1,11 en hierbij was de koerswinst over een periode van 13 jaar met 27,5% zelfs nog bedroevender dan het resultaat van de S&P500.

Echter, we zien ook dat gedurende die dertien jaar het dividendrendement van het aandeel is opgelopen van 1,7% in 1970 naar een hoogtepunt van zelfs 7,9% in maart 1982. Dit alles omdat het aandeel gedurende die jaren, waarbij de koers praktisch zijwaarts ging, het dividend consequent bleef verhogen. Uiteindelijk ontving de Coca-Cola belegger van begin 1970 tot en met eind 1982 in totaal $1,64 aan dividend. Wat een rendement is van 88,5%. De belegger in Coca-Cola kwam er met een totaalrendement van 116% daarom nog altijd minder bekaaid vanaf dan de niet dividend belegger.

Maar er is nog iets, ondanks dat het dividend in bovenstaand voorbeeld voor het merendeel van het rendement zorgt, toont maar weer eens aan hoe belangrijk prijs is. Het aandeel KO is volgens de GroeiDividend-methode ondergewaardeerd bij een dividendrendement van 3,5%. Wie in 1970 zou hebben gewacht en het aandeel KO pas zou hebben opgepakt in oktober 1974 tegen een koers van $0,61 (toen het dividendrendement 3,5% bedroeg), zou eind 1982 een koerswinst van $0,50 hebben behaald, plus nog eens $1,23 aan dividend hebben ontvangen = een totaalrendement van 183%.

De belegger die dus kiest voor een degelijke alsmaar meer dividend betaler en daarbij ook nog eens kritisch is op de prijs, doet het nog beter. En toch, hoewel een resultaat van 183% het beste is in bovenstaand vergelijk, maakt dit de inflatiestijging uit die periode nog niet goed.

Wat mij dan weer brengt bij een volgend punt, want dat beste belegger is nu juist het akelige aan inflatie, het is bijzonder schadelijk voor mensen met geld en dus ook voor beleggers… Het beste wat een belegger in mijn ogen kan doen, is belegd blijven en proberen er met zo min mogelijk kleerscheuren vanaf te komen, wetende dat niet beleggen en enkel cash aanhouden alleen maar funester is voor je vermogen.

Geen vrolijke boodschap maar wellicht wel de reden waarom de impact van de huidige situatie (oorlog, inflatie, economische onzekerheid, monetaire verkrapping en stijgende rentes) op de beurs nog zo beperkt is. Het merendeel van de beleggers gaat ervan uit dat hoge inflatie voor langere tijd is en dat ook daarom in de huidige markt TINA (there is no alternative) van kracht blijft.

Weten wat aantrekkelijk geprijsde Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB's) zijn? Klik hier.

Eveline Vrisekoop 

Fijn weekend,

Eveline Vrisekoop

  

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.