Walt Disney koopwaardig!

18 januari 2012

Walt Disney Company (NYSE: DIS) is bij jong en oud bekend van de vele films en pretparken. Bij beleggers staat het bedrijf bekend om zijn regelmatige dividendverhogingen. Had u in juli 2002 voor een bedrag van $10.000 aandelen gekocht dan had u een gemiddeld rendement per jaar gehad van maar liefst 9%! Uw $10.000 investering was nu veranderd in een bedrag van $22.698 en dat zonder het uitgekeerde dividend te herinvesteren! Fantastisch toch?

Walt Disney Company (NYSE: DIS)

500_kop_kopen.jpg  

200_beleg3.jpgVorige week heb ik u kennis laten maken met twee aandelen die volgens de GroeiDividend.nl methode in de categorie ‘overgewaardeerd’ thuis horen.

Had u deze twee aandelen gekocht op het moment dat ze ondergewaardeerd waren dan had u een fraai rendement gehad.

In het kort is dit de strategie van GroeiDividend.nl. Onder-gewaardeerde aandelen kopen en verkopen wanneer ze overgewaardeerd raken.

Vandaag krijgt u van mij een ondergewaardeerd aandeel van een bedrijf, waarvan de naamsbekendheid vergelijkbaar is met die van McDonald’s. Of misschien nog wel groter!

Maar of dat zo is, doet er niet zoveel toe.

Stel dat u verleden week op een feestje een medebelegger ontmoette. U mopperend op het huidige beleggersklimaat, de euro en de crisis van 2008 waaraan maar geen einde lijkt te komen.

De belegger in kwestie hoorde uw verhaal glimlachend aan en gaf u het gevoel dat hij een beetje medelijden met u had.

Ik word daar nooit zo vrolijk van, wanneer iemand mij dat gevoel geeft. En misschien denkt u er ook zo over.

Meestal vraag ik dan beleefd hoe hij dan kijkt naar het afgelopen beursjaar, de huidige malaise en de nabije toekomst. Het antwoord zou iets kunnen zijn in de trant van

“Ach, ik investeer al jaren in degelijke aandelen van bedrijven die jaar na jaar hun winst verbeteren. Zij laten aandeelhouders, zoals ik, mee profiteren door jaar na jaar het dividend te verhogen. Het legt mij tot nu toe geen windeieren.”

Misschien maakt u vervolgens de opmerking dat het uitkeren van dividend een sigaar uit eigen doos is. Maar de belegger in kwestie zal u uitleggen dat u, als belegger met gezond verstand, moet letten op de payout ratio.

De payout ratio drukt de verhouding uit tussen de behaalde winst per aandeel en het uitge-keerde dividend. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor een maximum van 50%, zodat er voldoende geld overblijft voor (her)investeringen. Gezonde bedrijven zullen altijd blijven investeren en sommige doen dit juist in economisch barre tijden. Zij besparen een berg geld door scherper in te kopen. Het Deense Maersk bijvoorbeeld hanteert dit principe al jaren.

“Investeer eens in aandelen Walt Disney. Naast een leuk dividendrendement profiteer ik ook nog eens van de koerswinsten. Ik heb ze in juli 2002 gekocht en zelfs na de crisis van 2008 heb ik een positief saldo op mijn Binck rekening.”

U bedankt de man voor de tip en gaat de volgende dag op onderzoek uit. Per slot van rekening is een gezonde dosis wantrouwen niet verkeerd.

Zou het waar kunnen zijn?

Na wat googlen komt u op een website, die u haarfijn het resultaat laat zien van een aandeel over een bepaalde periode. Hij vergelijkt zelfs het resultaat met bijvoorbeeld de S&P500 index. Dat ziet er dan als volgt uit.

  

Resultaat $10.000 aandelen Walt Disney (DIS) en S&P500 index (SPY)

 500_nb1.jpg

 

In de grafiek ziet u duidelijk de gevolgen van de crisis van 2008 terug, maar ook het sterke herstel van de koers van het aandeel Walt Disney. De brede S&P500 index doet het uitstekend met een resultaat van 52,7%, maar DIS veel beter met 127,1%. De man heeft gelijk. En hij niet alleen.

Warren Buffett, ’s werelds bekendste en rijkste belegger, roept al jaren dat je leuk geld kunt verdienen met het kopen van ondergewaardeerde aandelen van gezonde bedrijven. Over-gewaardeerde aandelen laat hij, terecht, links liggen.

Gezonde bedrijven die jaar na jaar in staat zijn de winst te verhogen.

Doet Walt Disney dat? Leest u even mee en oordeel zelf.

In 2007 verdiende het bedrijf $2,25 per aandeel. Het crisisjaar 2008 wist het bedrijf zelfs met een winst van $2,28 per aandeel af te sluiten. Ook wel dankzij het feit dat het fiscale boekjaar van september tot en met augustus loopt. Dat gegeven moet je als belegger wel in ogenschouw nemen. In het fiscale boekjaar 2009 zie je duidelijk dat de crisis ook op een bedrijf als Walt Disney impact heeft. De winst per aandeel loopt terug naar $1,76. So what?

Ja, u leest het goed: winst.

De crème de la crème bedrijven van de S&P500 beschikken over top managers. Zij zijn in staat het schip veilig door een storm te loodsen.

En ja hoor. In het fiscale boekjaar 2010 stijgt de winst per aandeel naar $2,03. Nog niet wat het geweest is, maar de ervaring leert ons dat we geduld moeten hebben. Eind augustus 2011 wordt het boekjaar 2011 afgesloten met een winst per aandeel van $2,52. Knappe prestatie en petje af voor het management en zijn medewerkers.

Maar wat is op dit moment de payout ratio?

Terecht een goede vraag. De winst per aandeel bedroeg $2,52 over het laatste boekjaar en het in december 2011 uitgekeerde dividend $0,60. De payout ratio bedraagt 23,8% en blijft ver onder mijn voorkeur van 50% maximaal.

Het dividendrendement bedraagt 1,6% gebaseerd op de slotkoers van afgelopen vrijdag. Geen super rendement, maar toch.

Is Walt Disney een ster in het verhogen van het dividend?

U mag zelf de conclusie trekken na het bestuderen van onderstaande grafiek, die voor zichzelf spreekt.
  

Dividendhistorie Walt Disney 2001 – 2011 in dollarcent per aandeel

 500_nb2.jpg

  
Afgelopen december verhoogde het bedrijf, dankzij de uitstekende resultaten, het dividend met 50%! Gezien de prognoses voor het lopende boekjaar verwacht ik eind 2012 wederom een verhoging.

De bovenstaande belegger (die van het feestje) noteert ondertussen een dividendrendement van 3,3% gebaseerd op de aankoop koers van juli 2002. Niet slecht.

 

Walt Disney voldoet aan het strenge keurmerk!

300_gdkeurmerk1.jpgDe GroeiDividend.nl strategie is gebaseerd op de allerbeste aandelen ter wereld.

De S&P500 bevat 500 aandelen van ’s wereld beste bedrijven, maar niet alle aandelen voldoen aan onze strenge selectiecriteria.

Ongeveer de helft valt af door het toepassen van het GroeiDividend.nl Keurmerk.

Zo blijven alleen de allerbeste aandelen over van bedrijven die jaar na jaar bewijzen dat ze hun zaakjes op orde hebben.

Het risico op koersverliezen wordt zo significant verkleind tot een absoluut minimum!

De koers van deze aandelen is beduidend minder volatiel dan de overige aandelen die niet voldoen aan de strenge selectiecriteria.

Dagelijks controleert het computersysteem automatisch of een aandeel nog steeds voldoet aan de strenge criteria. Zo niet, dan wordt het aandeel geparkeerd in de wachtruimte.

 

Waarom is Walt Disney nu koopwaardig?

Ik zal het u uitleggen.

Dagelijks verwerkt de software van GroeiDividend.nl de slotkoers en eventuele uitgekeerde dividenden. Van alle aandelen wel te verstaan.

Wij maken gebruik van een methode die al meer dan 45 jaar succesvol in Amerika wordt toegepast. Deze methode hebben we in het voorjaar van 2011 ontdekt, verfijnd, verbeterd en in België en Nederland geïntroduceerd.

Het is de enige methode op de wereld die beleggers waarschuwt, wanneer een aandeel onder- of overgewaardeerd is, gebruikmakende van de dividendcomponent.

Dus dividend is niet alleen leuk om te ontvangen, de dividendcomponent is één van de belangrijkste variabelen in een wiskundige formule.

Dat maakt deze methode uniek.

Als beheerder kan ik van elk aandeel in onze database een grafiek oproepen die mij laat zien in welke categorie dat aandeel op dat moment thuis hoort. Op dit moment bezitten 255 stuks het GroeiDividend.nl Keurmerk en doen dus mee. Het zal u duidelijk worden aan de hand van een voorbeeld.

 

GroeiDividend.nl grafiek Walt Disney september 2011

500_walt3.jpg

 

Uit deze grafiek blijkt, dat de koers van het aandeel DIS in september 2011 behoorlijk daalde. Dit had als gevolg dat het aandeel van de dalende trend naar de ondergewaardeerde categorie verhuisde. Het aandeel was in september 2011 koopwaardig (zie de dikke groene pijl) en kon op verschillende dagen zelfs onder een koers van $30 worden gekocht. Vrijdag 13 januari 2012 noteerde het aandeel een slotkoers van $38,40.

U had binnen 4 maanden een koerswinst kunnen boeken van minimaal 28%!

Zonder gebruik te maken van zenuwslopende opties long/short, turbo’s, speeders of hoe het ook allemaal mag heten. De oplettende belegger zal nu bij zichzelf denken, dat dit aandeel toch op weg is naar de categorie overgewaardeerd?

En daar heeft u helemaal gelijk in. Gelukkig wel.

Ik moet er wel iets belangrijks aan toevoegen.

De rode lijn in de grafiek beeldt de berekende maximale koers van het aandeel uit. In bovenstaande grafiek is dit $41,67. De groene lijn die van de berekende minimale koers en in dit voorbeeld is dat $27,97. Aandelen die minder dan 10% van het berekende maximale of minimale koers zijn verwijderd krijgen de classificatie verkopen respectievelijk kopen.

Waarom is nu het aandeel Walt Disney koopwaardig? Hoe kan dat?

Zoals ik al eerder schreef, verhoogde het bedrijf in december 2011 het uit te keren dividend met maar liefst 50%. Dat gegeven nemen wij natuurlijk mee in de berekeningen en dan ziet de grafiek er ineens anders uit.

  

GroeiDividend.nl grafiek Walt Disney begin januari 2012

500_walt2.jpg

De 50% dividend verhoging in december 2011 maakt het aandeel direct weer koopwaardig!

Moet ik nu zelf alle aandelen per grafiek bekijken?

Ik kan u geruststellen. Dat hoeft u niet, omdat de software alle 255 aandelen verdeelt over 4 categorieën. In de maandelijkse nieuwsbrief vindt u ze overzichtelijk terug in 4 verschillende lijsten. Elke maand opnieuw.

De categorieën zijn:

 1. Ondergewaardeerdkoopwaardig - op dit moment 93 stuks.
 2. Stijgende trendhouden – op dit moment 62 stuks
 3. Overgewaardeerdverkopen – op dit moment 58 stuks
 4. Dalende trendwachten – op dit moment 42 stuks

Zijn alle aandelen uit de categorie ondergewaardeerd even koopwaardig?

Nee, dat is natuurlijk niet zo. Het hangt mede af van hoe op dat moment de wereldeconomie ervoor staat en de vooruitzichten per sector.

Daarom stellen wij voor u, elke maand opnieuw, onze favoriete Top 10 samen van onder-gewaardeerde aandelen. Dit zijn aandelen, waarvan wij na grondig onderzoek, van mening zijn dat de kans op koerswinst het grootst is.

Waarom Walt Disney toch niet in mijn Top 10 staat…

Jammer genoeg staat het aandeel Walt Disney niet in de Top 10. Naar onze mening zijn er 16 aandelen die het beter zullen gaan doen.

Maar u maakt als belegger zelf de keuze welk aandeel u koopt. Daar bent u vrij in.

Persoonlijk heb ik geen aandelen Walt Disney gekocht, maar enkele aandelen uit de Top 10. En ja, die koersen stijgen behoorlijk.

De nummer 1 uit de Top 10 van begin december 2011 noteert nu al een koerswinst van ruim 14%.

De nummer 2 doet het iets rustiger aan en noteert nu 5% koerswinst.

Precies hetzelfde als het aandeel Walt Disney, maar de vooruitzichten voor de nummer 2, gebaseerd op de gegevens van vandaag, zijn stukken beter.

 

 300_abonneer.gif

 

Start vandaag voor slechts € 39,95

Neem nu een abonnement voor slechts € 39,95 per kwartaal en u krijgt onmiddellijk toegang tot de website van GroeiDividend.nl.

U heeft dan een stuk gereedschap dat u elke maand opnieuw vertelt:

 • welke aandelen ondergewaardeerd en koopwaardig zijn (op dit moment 93 stuks).
    
 • de Top 10 ondergewaardeerde aandelen, zodat uw kans op koerswinst het grootst is. De Top 10 vindt u in de maandelijkse nieuwsbrief en onder de groene button ‘Kopen’.
     
 • het dividendrendement, de winst per aandeel, de koers/winst-verhouding, de boekwaarde en het percentage winst, uitgekeerd in dividend van maar liefst 255 aandelen! Elke maand opnieuw.
    
 • waarom een bedrijf in de Top 10 van ondergewaardeerde aandelen staat. Alle leuke en noodzakelijke wetenswaardigheden van dat bedrijf komt in de rubriek ‘in the spotlights’ in vogelvlucht voorbij.
    
 • welke aandelen overgewaardeerd zijn en u beter kunt verkopen (op dit moment 58 stuks).
     
 • BinckTip van de redactie: Binck is al diverse malen uitgeroepen tot beste internetbroker van Nederland en is de snelst groeiende beleggingsbank van Europa. Het staat bekend om zijn uitstekende helpdesk en scherpe tarieven. Alle aandelen uit de portfolio van GroeiDividend.nl zijn via Binck verhandelbaar. De website en klantenservice zijn bovendien 100% in het Nederlands. Klik hier om de tarieven van Binck met andere brokers te vergelijken en een gratis informatiemap aan te vragen. Dat is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

    

Gelukkig hoeft u zelf niet alle grafieken na te pluizen. Dat doen wij achter de schermen graag voor u. Speciaal voor (niet) abonnees leg ik de methode aan de hand van een videofilmpje rustig uit. Leest u liever, dan kunt u het speciale E-boek aanvragen. Sluit u een abonnement af, dan krijgt u automatisch de laatste versie van het boek toegezonden. Wij hebben er alles aan gedaan om het u zo makkelijk mogelijk te maken. Zelfs het lettertype op de website kunt u vergroten!

 

U krijgt 100% geld terug garantie 
     600_certificaat6.jpg

Natuurlijk geldt ook hier onze bekende prijsgarantie. Wanneer u een abonnement neemt op een tijdschrift of krant, zit u daar meestal voor een lange periode aan vast. GroeiDividend.nl biedt u een unieke service waarbij u uw abonnement altijd tussentijds mag opzeggen. Wij betalen u dan het niet gebruikte deel tot op de laatste cent terug!

 

 300_p40_600_p27_start-hier-button.gif
   

200_gerard3.jpgVeel succes met beleggen!
100_handtekening-gerard.png
Gerard Bastiaansen

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.