dividend wel of niet een sigaar uit eigen doos?

01 februari 2012

Sommige beleggers en financieel analisten zijn van mening dat dividend een sigaar uit eigen doos is. Misschien is dat ook wel zo, maar van wie is dan die doos met sigaren? En met welk geld is die doos dan ‘gekocht’?
  

Dividend: sigaar uit eigen doos?
   500_wv1.jpg

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld of uitgekeerd dividend wel of niet een sigaar uit eigen doos is.

En terecht dat die vraag gesteld wordt. Laat ik dat voorop stellen.

In het verleden gaf ik studenten en afstudeerders aan het begin van hun stageperiode op mijn afdeling altijd het volgende mee.

De domste vraag is de vraag die niet gesteld wordt!

Toch waren er altijd studenten die dit niet in hun oren knoopten. Dat is jammer, omdat op het moment dat je geen vragen meer durft te stellen je stopt met jezelf te ontwikkelen.

Maar nu terug naar de vraag van vandaag. Wat is dividend eigenlijk?

Wanneer u de Van Dale erop naslaat, krijgt u de volgende omschrijving.

‘Deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders’

Duidelijk lijkt me en het is niet voor niets dat het woord ‘deel’ aan het begin van de omschrijving staat. Het is namelijk niet de bedoeling dat de gehele winst of zelfs meer wordt uitgekeerd.

Een voorbeeld hoe het niet moet! Of misschien ook weer wel?

Cincinnati Financial Corp. (NYSE: CINF) maakt deel uit van de 15 slechtst presterende aandelen in 2011 van de S&P500. In Amerika noemt men dit soort aandelen ook wel ‘dogs’. Niet iets om trots op te zijn, maar toch bestaat dit bedrijf al sinds 1950, heeft het meer dan 4.000 medewerkers en is het een dividend aristocraat! Wat dat laatste is leg ik u verderop uit.

In 2006 realiseerde CINF een winst per aandeel van $5,36 en keerde dat jaar $1,34 dividend uit. Dat komt neer op een payout ratio van 25% en dat is erg netjes.

De payout ratio wordt uitgedrukt in een percentage en geeft de verhouding weer tussen de winst per aandeel en het uitgekeerde dividend.

In 2007 liep de winst al wat terug en jammer genoeg voor CINF bleef dat zo. In het boekjaar 2010 wist het een winst van $2,32 per aandeel te realiseren en keerde het $1,59 dividend uit. Omgerekend een payout ratio van 68% en dat is al boven mijn limiet van 50%.

In 2011 keerde het bedrijf $1,60 aan dividend uit. De exacte cijfers over het jaar 2011 zijn nog niet bekend gemaakt, maar analisten verwachten een winst per aandeel van $0,97.

Dat zou een payout ratio opleveren van 166%. Sigaar uit eigen doos?

CINF heeft als dividend aristocraat een naam hoog te houden. Het verhoogt al meer dan 25 jaar consequent het dividend en dan hoor je bij het selecte gezelschap van dividend aristocraten. Coca-Cola, Pepsi, Exxon Mobil, McDonald’s, 3M en Stanley Black & Decker zijn wat meer bekende namen uit deze lijst van 41 bedrijven.

  

Dividendhistorie CINF 1996 - 2011

 500_wv2.jpg

Tot 2007 presteerde het bedrijf meer dan goed en de koers/winst verhouding kwam lager uit dan de S&P500 index. In onderstaande afbeelding kunt u de historie terugvinden van de afgelopen 10 jaar.

 

Koerswinst verhouding CINF en S&P500 index 2002 - 2011

 500_wv3.jpg

 

De donkerblauwe staven geven de koers/winst verhouding weer van CINF. Vanaf 2002 tot en met 2009 gaat het erg goed. Met gemak verslaat CINF de S&P500 index (weergegeven in het oranje).

In 2010 zijn de waardes nagenoeg gelijk. CINF noteert dan 13,7 en de S&P500 index doet het met 15,5 net ietsje minder. De grote omslag komt in 2011 zoals u wel ziet.

  

Is het in 2011 uitgekeerde dividend nu een sigaar uit eigen doos?

200_gdkeurmerk1.jpgHet aandeel CINF vindt u bij GroeiDividend.nl in de categorie van ondergewaardeerde aandelen terug. Maar het staat niet in de Top10 en zal er de komende maanden echt niet in komen.

Waarom dat is?

Dat heeft alles te maken met de strategie die we bij GroeiDividend.nl hanteren. Ik zal het u kort uitleggen.

De GroeiDividend.nl strategie is gebaseerd op de allerbeste aandelen ter wereld.

De S&P500 bevat 500 aandelen van ’s wereld beste bedrijven, maar niet alle aandelen voldoen aan onze strenge selectiecriteria.

Ongeveer de helft valt af door het toepassen van het GroeiDividend.nl keurmerk. Zo blijven alleen de allerbeste aandelen over van bedrijven die jaar na jaar bewijzen dat ze hun zaakjes op orde hebben.

200_beleg5.jpgHet risico op koersverliezen wordt zo significant verkleind tot een absoluut minimum!

De koers van deze aandelen is beduidend minder volatiel dan de overige aandelen die niet voldoen aan de strenge selectiecriteria.

Dagelijks controleert het computersysteem automatisch of een aandeel nog steeds voldoet aan de strenge criteria. Zo niet, dan wordt het aandeel geparkeerd in de wachtruimte.

Warren Buffett, ’s werelds bekendste en rijkste belegger, roept al jaren dat je leuk geld kunt verdienen met het kopen van ondergewaardeerde aandelen van gezonde bedrijven. Overgewaardeerde aandelen laat hij, terecht, links liggen.

Gezonde bedrijven die jaar na jaar in staat zijn de winst te verhogen.

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor een payout ratio van maximaal 50%, zodat er voldoende geld overblijft voor (her)investeringen of voor iets anders.

Stel dat er een mager jaar tussen zit. Of twee. Het bedrijf is zuinig geweest door slechts een deel van de in het verleden behaalde winst uit te keren. Mijn vader spaarde in de vette jaren ook, zodat hij in de magere jaren toch nog een zakcentje had. Bedrijven doen dit ook en willen graag hun aandeelhouders tevreden stellen. De aandeelhouders zijn namelijk de eigenaren van het bedrijf!

In 2006 hield CINF $4,02 per aandeel in haar eigen portemonnee. In 2010 was dit geslonken tot $0,73 per aandeel, maar haar portemonnee is inmiddels aardig gevuld.

CINF heeft van 2006 tot en met 2010 maar liefst $10,50 van de winst in haar portemonnee gestopt.

Precies zoals mijn vader ook altijd deed. En ja hoor. In 2011 zit het tegen en realiseert het bedrijf waarschijnlijk slechts $0,97 winst per aandeel. Geen verlies, maar winst. Maar het heeft zijn aandeelhouders in 2011 al $1,60 dividend uitgekeerd.

Een rekensommetje: $10,50 - $1,60 = $8,90 + $0,97 = $9,87

Per saldo is in 2011 de portemonnee wat dunner geworden, maar het geld dat daar inzit, is wel geld van alle eigenaren van het bedrijf! De aandeelhouders dus.

Vindt u dit nu een sigaar uit eigen doos?

Analisten hebben berekend dat CINF eind 2011 nog beschikt over $308 miljoen cash. Dit bedrag is terug te vinden op de balans en dat is eigenlijk te vergelijken met onze eigen portemonnee.

En ja, je kunt dat een sigaar uit eigen doos noemen. Maar het is toch de doos van de aandeelhouders?

GroeiDividend.nl helpt beleggers het vermogen te vergroten. Niet met opties, turbo’s, speeders of hoe ze ook allemaal mogen heten. En misschien vinden sommige beleggers het saai of niet spannend genoeg.

300_wv4.jpgWij hebben een sterke voorkeur voor een maximale payout ratio van 50%. Zo heeft de nummer 1 uit de Top10 van februari 2012 een payout ratio van slechts 27%.

GroeiDividend.nl is een methode die al meer dan 45 jaar heeft bewezen succesvol te zijn. Onze beleggers Evert en Martijn laten u het verschil duidelijk zien.

De bedragen zijn bijgewerkt tot en met de slotkoers van afgelopen dinsdagavond.

Zijn alle aandelen uit de categorie ondergewaardeerd even koopwaardig?

Nee, dat is natuurlijk niet zo. Het hangt mede af van hoe op dat moment de wereldeconomie ervoor staat en de vooruitzichten per sector.

Daarom stellen wij voor u, elke maand opnieuw, onze favoriete Top 10 samen van onder-gewaardeerde aandelen. Dit zijn aandelen waarvan wij na grondig onderzoek van mening zijn, dat de kans op koerswinst het grootst is.

U maakt als belegger zelf de keuze welk aandeel u koopt. En u bent vrij elk aandeel te kopen waar u een goed gevoel bij heeft.

De nummer 1 uit de Top10 van begin december 2011 noteert woensdagavond 1 februari 2012 al een koerswinst van 13,1%!

De nummer 2 doet het iets rustiger aan en noteert 7,9% koerswinst. En vergeet niet, dat u ook nog eens dividend krijgt uitgekeerd!

 

 300_abonneer.gif

 

Start vandaag voor slechts € 39,95

Neem nu een abonnement voor slechts € 39,95 per kwartaal en u krijgt onmiddellijk toegang tot de website van GroeiDividend.nl.

U heeft dan een stuk gereedschap dat u elke maand opnieuw vertelt:

  • welke aandelen ondergewaardeerd en koopwaardig zijn (op dit moment 83 stuks).
      
  • de Top 10 ondergewaardeerde aandelen, zodat uw kans op koerswinst het grootst is. De Top 10 vindt u in de maandelijkse nieuwsbrief en onder de groene button ‘Kopen’.
       
  • het dividendrendement, de winst per aandeel, de koers/winst-verhouding, de boekwaarde en het percentage winst, uitgekeerd in dividend van maar liefst 255 aandelen! Elke maand opnieuw.
      
  • waarom een bedrijf in de Top 10 van ondergewaardeerde aandelen staat. Alle leuke en noodzakelijke wetenswaardigheden van dat bedrijf komen in de rubriek ‘in the spotlights’ in vogelvlucht voorbij.
      
  • welke aandelen overgewaardeerd zijn en u beter kunt verkopen (op dit moment 60 stuks).
       
  • BinckTip van de redactie: Binck is al diverse malen uitgeroepen tot beste internetbroker van Nederland en is de snelst groeiende beleggingsbank van Europa. Het staat bekend om zijn uitstekende helpdesk en scherpe tarieven. Alle aandelen uit de portfolio van GroeiDividend.nl zijn via Binck verhandelbaar. De website en klantenservice zijn bovendien 100% in het Nederlands. Klik hier om de tarieven van Binck met andere brokers te vergelijken en een gratis informatiemap aan te vragen. Dat is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.
      

Gelukkig hoeft u zelf niet alle grafieken na te pluizen. Dat doen wij achter de schermen graag voor u. Speciaal voor (niet) abonnees leg ik de methode aan de hand van een videofilmpje rustig uit. Leest u liever, dan kunt u het speciale E-boek aanvragen. Sluit u een abonnement af, dan krijgt u automatisch de laatste versie van het boek toegezonden. Wij hebben er alles aan gedaan om het u zo makkelijk mogelijk te maken. Zelfs het lettertype op de website kunt u vergroten!

 

U krijgt 100% geld terug garantie 
     600_certificaat6.jpg

Natuurlijk geldt ook hier onze bekende prijsgarantie. Wanneer u een abonnement neemt op een tijdschrift of krant, zit u daar meestal voor een lange periode aan vast. GroeiDividend.nl biedt u een unieke service waarbij u uw abonnement altijd tussentijds mag opzeggen. Wij betalen u dan het niet gebruikte deel tot op de laatste cent terug!

 

 300_p40_600_p27_start-hier-button.gif

 

300_gerard3.jpgVeel succes met beleggen!
100_handtekening-gerard.png
Gerard Bastiaansen

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.