waarom Chevron Corporation (NYSE: CVX) boven $118 verkopen?

08 februari 2012

Vandaag ga ik wat dieper in op Chevron Corporation (CVX) en waarom ik van mening ben dat u het aandeel beter kunt verkopen, wanneer de koers de grens van $118 passeert.

  

Chevron Corporation (CVX) > $118

600_kop_verkopen.jpg

  

Chevron is zo’n degelijk Amerikaans bedrijf, dat al sinds 1879 bestaat.

In 2011 bedroeg de omzet $253,7 miljard (!), de winst per aandeel $13,58 en het keerde $3,09 dividend per aandeel uit.

Het is één van de vele S&P500 bedrijven die al jaren fraaie resultaten laten zien. En ja, ook tijdens de afgelopen crisisjaren schrijft Chevron zwarte cijfers. Zie onderstaand de omzet van de jaren 2006 – 2011.

 600_wv2.jpg

Het zal ook u snel duidelijk zijn dat 2008 een topjaar was. Maar dat is dan vanuit de ‘omzetbril’ bekeken.

Het plaatje ziet er anders uit wanneer je het door de ‘winst-per-aandeel-bril’ bekijkt. In de volgende grafiek staan de winsten per aandeel van de jaren 2006 tot en met 2011 overzichtelijk naast elkaar.

600_wv3.jpg 

In 2010 bedraagt de winst per aandeel $9,53. Nog niet wat het geweest is, maar het bedrijf is op de goede weg. In 2011 behaalt CVX een winst van $13,58 per aandeel.

Uhh, economische crisis hoor ik u al denken…

Tja, dat is wel de kracht van de vele top managers die Chevron rijk is. In economisch barre tijden kijkt men kritisch naar de kosten en probeert deze met man en macht te verlagen.

In 2008 gaf CVX $193,3 miljard uit en het bedrijf behaalde daarmee een omzet van $273,0 miljard. Per saldo een bruto winst van $79,7 miljard.

In 2011 gaf CVX ‘slechts’ $143,7 miljard uit op een omzet van $253,7 miljard. De bruto winst steeg naar $110 miljard.

 

In economisch barre tijden komen de beste onder-nemingen vanzelf boven drijven!

De cijfers van Chevron tonen dat duidelijk aan.

Het is jammer dat je dat altijd achteraf pas kunt constateren, maar feit is wel dat het crème de la crème van de S&P500 bedrijven dit gedurende economisch barre tijden telkens weer laten zien.

Hoe kun je nu hier als (particuliere) belegger slim gebruik van maken?

Dat ga ik u uitleggen aan de hand van de GroeiDividend.nl grafiek. Deze vertelt mij namelijk wanneer een aandeel onder- of overgewaardeerd is.

 

 GroeiDividend.nl grafiek CVX jan 2007 – jan 2012

 600_wv4.jpg

In het voorjaar van 2008 was het aandeel duidelijk overgewaardeerd. De koers (in het zwart) bevindt zich duidelijk net onder en medio 2008 zelfs over de rode lijn. De rode lijn geeft de theoretisch berekende overgewaardeerde koers weer.

De groene lijn geeft de theoretisch berekende ondergewaardeerde koers weer.

In maart 2009 daalde de koers zodanig dat het aandeel CVX weer koopwaardig was. In april 2011 kruipt de koers van het aandeel richting de overwaarde grens en dat is het sein om het aandeel te verkopen.
 

Resultaat koop CVX aandelen 5 maart 2009 en verkoop 5 april 2011

 600_wv5.jpg

In amper twee jaar tijd had u door $10.000 aandelen CVX te kopen uw saldo zien stijgen tot $20.351. Een rendement van maar liefst 40,67% per jaar! In dollars wel te verstaan.

Maar sommige beleggers willen liever niet in dollars beleggen, omdat het te riskant zou zijn. Daarom heb ik het resultaat herberekend aan de hand van de dollar – euro koers van beide dagen.

Op 5 maart 2009 kreeg je voor elke euro $1,2555. U had dus € 7.964,95 om moet wisselen.

Op 5 april 2011 kreeg je voor elke dollar € 0,7049.

Uw eindsaldo op die dag bedroeg $20.351 maal 0,7049 = € 14.345,63.

Uw investering bedroeg op 5 maart 2009 € 7.964,95 en uw eindsaldo op 5 april 2011 €14.345,63.

 

Een totaal rendement van 80,1% ofwel 38,5% per jaar!

Waarom kunt u beter aandelen CVX verkopen, wanneer de koers de grens van $118 passeert?

Zoals u wellicht al in het E-boek hebt gelezen, berekenen we aan de hand van historische koersen en dividendrendementen een minimale koers (= ondergewaardeerd) en een maximale koers (= overgewaardeerd).

De maximale koers van het aandeel CVX bedraagt, volgens de GroeiDividend.nl methode, op dit moment $131,17.

Wanneer de koers van het aandeel binnen 10% van deze waarde komt, dan krijgt u van ons het advies uw koerswinst te verzilveren en uw vermogen in een op dat moment ander ondergewaardeerd aandeel te investeren.

Met andere woorden: verkopen zodra de koers boven de $118 grens komt.

Oplettende lezers zullen opmerken dat de berekende maximale koers gestegen is in de loop van 2011.

En dat klopt!

Begin 2011 keerde CVX $0,72 dividend per aandeel uit. In mei 2011 werd dit verhoogd naar $0,78 per aandeel en in november 2011 naar $0,81.

Mocht CVX besluiten om in het voorjaar van 2012 wederom het dividend te verhogen dan stijgt automatisch de berekende maximale koers mee.

Van alle 255 aandelen in onze database houden wij dit bij. Alle slotkoersen en uitgekeerde dividend bedragen worden dagelijks opgeslagen.

 

Waarom niet alle 500 S&P aandelen?

200_gdkeurmerk1.jpgAlle aandelen in de database moeten voldoen aan het strenge GroeiDividend.nl Keurmerk.

Alle andere vallen af en worden niet opgenomen in onze uitgebreide tabellen.

Zo blijven alleen de allerbeste aandelen over van bedrijven die jaar na jaar bewijzen dat ze hun zaakjes op orde hebben.

Het risico op koersverliezen wordt zo significant verkleind tot een absoluut minimum!

De koers van deze aandelen is beduidend minder volatiel dan de overige aandelen die niet voldoen aan de strenge selectiecriteria.

Dagelijks controleert het computersysteem automatisch of een aandeel nog steeds voldoet aan de strenge criteria. Zo niet, dan wordt het aandeel geparkeerd in de wachtruimte.

Warren Buffett, ’s werelds bekendste en rijkste belegger, roept al jaren dat je leuk geld kunt verdienen met het kopen van ondergewaardeerde aandelen van gezonde bedrijven. Overgewaardeerde aandelen laat hij, terecht, links liggen.

200_beleg5.jpgGezonde bedrijven die jaar na jaar in staat zijn de winst te verhogen.

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor een payout ratio van maximaal 50%, zodat er voldoende geld overblijft voor (her)investeringen of voor iets anders. Zo heeft de nummer 1 uit de Top10 van februari 2012 een payout ratio van slechts 27%.

Stel dat er een mager jaar tussen zit. Of twee. Het bedrijf is zuinig geweest door slechts een deel van de in het verleden behaalde winst uit te keren. Mijn vader spaarde in de vette jaren ook, zodat hij in de magere jaren toch nog een zakcentje had. Bedrijven doen dit ook en willen graag hun aandeelhouders tevreden stellen. De aandeelhouders zijn namelijk de eigenaren van het bedrijf!

GroeiDividend.nl helpt beleggers het vermogen te vergroten. Niet met opties, turbo’s, speeders of hoe ze ook allemaal mogen heten. En misschien vinden sommige beleggers het saai of niet spannend genoeg. Maar het levert wel gestaag geld op!

GroeiDividend.nl is een methode die al meer dan 45 jaar heeft bewezen succesvol te zijn. Onze beleggers Evert en Martijn laten u het verschil duidelijk zien.

Zijn alle aandelen uit de categorie ondergewaardeerd even koopwaardig?

Nee, dat is natuurlijk niet zo. Het hangt mede af van hoe op dat moment de wereldeconomie ervoor staat en de vooruitzichten per sector.

Daarom stellen wij voor u, elke maand opnieuw, onze favoriete Top 10 samen van ondergewaardeerde aandelen. Dit zijn aandelen, waarvan wij na grondig onderzoek, van mening zijn dat de kans op koerswinst het grootst is.

U maakt als belegger zelf de keuze welk aandeel u koopt. En u bent vrij elk aandeel te kopen waar u een goed gevoel bij heeft.

De nummer 1 uit de Top10 van begin december 2011 noteert woensdagavond 8 februari 2012 al een koerswinst van 15,57 %!

De nummer 2 doet het iets rustiger aan en noteert 9,91% koerswinst.

Vergeet niet dat u ook nog eens dividend krijgt uitgekeerd!

 

300_abonneer.gif

 

Start vandaag voor slechts € 39,95

Neem nu een abonnement voor slechts € 39,95 per kwartaal en u krijgt onmiddellijk toegang tot de website van GroeiDividend.nl.

U heeft dan een stuk gereedschap dat u elke maand opnieuw vertelt:

 • welke aandelen ondergewaardeerd en koopwaardig zijn (op dit moment 83 stuks).
    
 • de Top 10 ondergewaardeerde aandelen, zodat uw kans op koerswinst het grootst is. De Top 10 vindt u in de maandelijkse nieuwsbrief en onder de groene button ‘Kopen’.
     
 • het dividendrendement, de winst per aandeel, de koers/winst-verhouding, de boekwaarde en het percentage winst, uitgekeerd in dividend van maar liefst 255 aandelen! Elke maand opnieuw.
    
 • waarom een bedrijf in de Top 10 van ondergewaardeerde aandelen staat. Alle leuke en noodzakelijke wetenswaardigheden van dat bedrijf komen in de rubriek ‘in the spotlights’ in vogelvlucht voorbij.
    
 • welke aandelen overgewaardeerd zijn en u beter kunt verkopen (op dit moment 60 stuks).
     
 • BinckTip van de redactie: Binck is al diverse malen uitgeroepen tot beste internetbroker van Nederland en is de snelst groeiende beleggingsbank van Europa. Het staat bekend om zijn uitstekende helpdesk en scherpe tarieven. Alle aandelen uit de portfolio van GroeiDividend.nl zijn via Binck verhandelbaar. De website en klantenservice zijn bovendien 100% in het Nederlands. Klik hier om de tarieven van Binck met andere brokers te vergelijken en een gratis informatiemap aan te vragen. Dat is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.
    

Gelukkig hoeft u zelf niet alle grafieken na te pluizen. Dat doen wij achter de schermen graag voor u. Speciaal voor (niet) abonnees leg ik de methode aan de hand van een videofilmpje rustig uit. Leest u liever, dan kunt u het speciale E-boek aanvragen. Sluit u een abonnement af, dan krijgt u automatisch de laatste versie van het boek toegezonden. Wij hebben er alles aan gedaan om het u zo makkelijk mogelijk te maken. Zelfs het lettertype op de website kunt u vergroten!

 

U krijgt 100% geld terug garantie 
     600_certificaat6.jpg

Natuurlijk geldt ook hier onze bekende prijsgarantie. Wanneer u een abonnement neemt op een tijdschrift of krant, zit u daar meestal voor een lange periode aan vast. GroeiDividend.nl biedt u een unieke service waarbij u uw abonnement altijd tussentijds mag opzeggen. Wij betalen u dan het niet gebruikte deel tot op de laatste cent terug!

 

 300_p40_600_p27_start-hier-button.gif

 

300_gerard3.jpgVeel succes met beleggen!
100_handtekening-gerard.png
Gerard Bastiaansen

Direct inloggen

Over Eveline Vrisekoop

Eveline Vrisekoop

Actuele beleggingsresultaten

18-07-2023
Evert: zonder Groeidividend Evert: zonder Groeidividend
$ 32.997,-
Martijn: met groeidividend Martijn: met Groeidividend
$ 237.750,- !
Bekijk het actuele praktijkvoorbeeld

Bekijk hier de video

Een uniek kijkje in de keuken van groeidividend

BELANGRIJK BERICHT VOOR ABONNEES

We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een compleet nieuw platform om je als abonnee nog beter te dienen.

Via BeleggersPlaats 2.0 word je makkelijker en sneller voorzien van updates, beheer je op een vlotte manier je abonnementen en heb je straks ook de mogelijkheid tot extra interactie.

Je ontvangt van ons binnenkort een email (of je hebt die reeds ontvangen) met als onderwerp “Belangrijk: activeer je account bij BeleggersPlaats”. Open deze mail meteen na ontvangst en zorg ervoor dat je een nieuw wachtwoord aanmaakt zodat je account geactiveerd wordt.

Vanaf dan kan je inloggen op BeleggersPlaats.com (ipv. BeleggersPlaats.nl) om je favoriete nieuwsbrieven te consulteren.